A Ferré i Catasús estem molt contents d’anunciar que la verema 2019 ha estat la primera certificada al 100% en ecològic!

Ha estat un llarg camí per poder tenir el certificat que atorga la CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica), però ho hem aconseguit.

Cada cop són més els vins i altres productes que se sumen al carro de l’ecologia, cada cop som més conscients que hem de cuidar el planeta, que és l’únic que tenim, però… què vol dir realment que un vi sigui ecològic? Tot seguit us ho expliquem!

A la vinya

Per poder certificar que un vi sigui ecològic hem de començar per el lloc on neix, la vinya. Una vinya ecològica no es pot tractar amb adobs i pesticides de síntesi química (fungicides, pesticides i insecticides). Només es poden utilitzar adobs orgànics i minerals naturals, com el sofre i el coure, i la fertilització amb nitrogen de forma limitada.

Per tant, en agricultura ecològica és més important prevenir que curar.

Una altra tècnica utilitzada per evitar plagues com la del corc del raïm és la confusió sexual. Tot i que aquest nom té molt de ganxo, la realitat no és tant divertida. Aquest és un sistema de dispersió de feromones que enganya els exemplars mascles i fa que no puguin trobar les femelles, d’aquesta manera no es poden reproduir a la vinya. La confusió sexual és un mètode molt aplicat al Penedès i respectuós amb la vinya, el productor i també el propi insecte.

Al celler

Un cop al celler, l’elaboració del vi s’ha de fer seguint els paràmetres de CCPAE, és a dir, amb productes enològics acceptats dins la producció ecològica. Tècniques que minimitzen la contaminació i limiten la utilització d’additius i auxiliars tecnològics.

 

La certificació

Per tal d’aconseguir la certificació ecologia cal començar a treballar amb molta antelació. Des del moment en que se sol·licita la certificació d’una vinya ecològica comença un període de 5 anys en els quals es treballarà només amb productes ecològics. Durant aquest període la vinya i els vins que en sortiran tindran la categoria de “en conversió ecològica”. És un període en que la vinya anirà eliminant els productes químics utilitzats els anys anteriors i s’anirà netejant.

La verema 2018 va ser la última en aquesta categoria, i la 2019 ha estat la primera en la que els vins que s’elaborin siguin 100% ecològics.

 

Avantatges

Dur a terme aquest canvi a l’hora de treballar, ha costat, però són molts els beneficis que en traiem:

  1. Els productes són més saludables. Tot el que posem a la vinya acabarà arribant al raïm i, per tant, al vi. Com més cuidem la vinya i menys productes hi utilitzem, més saludables seran els consumidors finals.
  2. Incrementen la biodiversitat. L’agricultura ecològica no ataca a altres espècies de flora i fauna, sinó que genera un clima adient per totes les formes de vida a la vinya.
  3. Es fomenta la qualitat, no la quantitat. L’agricultura tradicional se centra en l’obtenció de producció, sovint a costa de la qualitat. En el treball ecològic potser sí que perdem en quantitat, però guanyem en qualitat!
  4. Ajudem al planeta eliminant la utilització de productes de síntesi que acaben penetrant al sòl.

 

Etiquetatge

A partir d’ara a les nostres ampolles trobareu el segell de la CCPAE, que certifica el vi com a 100% ecològic. Però no el trobareu en tots els productes. Per què? Doncs perquè en alguns productes, com ara els Compta Ovelles, utilitzem raïm provinent de proveïdors que no necessàriament treballen en ecològic de manera certificada. És per aquest motiu que no poden tenir el segell.

Per altra banda, trobareu també el segell que qualifica els vins com a vegans, ja que no s’ha utilitzat cap producte d’origen animal en la seva elaboració.