Segur que tots heu sentit algun cop la frase: “Som el que mengem i bevem”. I si més no, no fa falta rumiar molt per entendre que tot allò que ingerim pot tindre un efecte en nosaltres, ja sigui positiu o negatiu.

El moment d’alimentar-nos és sempre una oportunitat per experimentar el plaer a través d’una experiència emocional, tot i així, aquesta experiència sempre estarà condicionada pel context i l’entorn de l’aliment o beguda en qüestió. Per aquest motiu, i sobretot amb productes agrícoles, és fonamental saber que comprem, en quines condicions ha estat prèviament i quin és el grau de respecte del producte cap al medi ambient.

En el cas del vi i el cava, el mètode que sintonitza millor amb el nostre compromís amb la naturalesa és l’agricultura ecològica. A Ferré I Catasús creiem que és essencial tractar la terra de la manera menys invasiva possible per que el cicle de la naturalesa es mantingui intacte, i per conseqüent, poder proporcionar vins i caves de gran qualitat.

Però, que és l’agricultura ecològica i en que es diferència?

L’agricultura i la ramaderia ecològica formen part d’un sistema de producció agrària definit pels reglaments CE 834/2007 i CE 889/2008 de la Unió Europea.

Primer de tot, els orígens. L’agricultura ecològica sorgeix a partir d’una creixent preocupació en vers a la qualitat dels productes que consumim i en quines condicions es produeixen. Aquesta preocupació no només està lligada a l’alimentació, sinó que també s’enfoca en la conservació del medi ambient i un respecte per la biodiversitat.

En quant als mètodes agràries, l’agricultura ecològica presenta unes tècniques més modernes de producció i respectuoses amb el medi ambient. Com a tret diferencial , l’agricultura ecològica es caracteritza per mantenir la fertilitat del sòl, no aplicar productes químics de síntesi, ni fer servir productes genèticament modificats, sempre tenint en compte el principi de mínima intervenció, per aconseguir un procés natural i orgànic.

El sistema ecològic, també disposa de tècniques diferents per a realitzar una protecció de paràsits i malalties com són:

  • Selecció d’espècies i varietats resistents per naturalesa (preselecció)
  • Aplicació de programes de rotació de cultius
  • Crema de males herbes
  • Manteniment de la biodiversitat en l’entorn que afavoreix la desaparició de paràsits

 

A més, tots els productes certificats com a “bio” o “eco” procedents d’agricultura o ramaderia ecològica hauran de portar un etiquetatge especial establert per les institucions on s’indiquen una sèrie de paràmetres que asseguren la procedència “ecològica” de cada producte.

Ferré I Catasús treballa diàriament la terra, respectant-la i seguint tots els paràmetres i necessitats de l’agricultura ecològica, no només per retornar-li el favor a la natura, sinó també per a poder proporcionar productes altament expressius i locals.

Si voleu saber més sobre agricultura ecològica a Ferre I Catasús no oblideu visitar el nostre espai d’enoturisme, Vinspirats, on podreu trobar diverses activitats a realitzar, entre elles la visita guiada al celler, on s’aborda amb més deteniment el tema en qüestió.

http://www.ferreicatasus.com/ca/vinspirats