Hi ha uns quants factors importants a l’hora de conservar el vi. Seguiu els nostres consells i podreu prendre els vostres vins amb totes les seves qualitats intactes.Factors que influeixen en la conservació dels vins

1. La temperatura

Quan trieu una ubicació per guardar i conservar els vostres vins, preneu les temperatures màxima i mínima de diferents punts de l’estança i anoteu-les. Es tracta de localitzar-hi els llocs més frescos, que són els idonis.

Alhora cal trobar les fonts de calor i aïllar-les per tal de neutralitzar-ne l’efecte. Per exemple, les canonades d’aigua calenta. També és recomanable bloquejar i aïllar les portes que comuniquen amb altres habitacions de la casa i per les quals pot entrar l’escalfor. Ho podem fer amb poliestirè o fibra de vidre. Al final, l’objectiu és obtenir una temperatura constant d’entre 9 °C i 17 °C.

2. La llum

La llum malbarata el vi, especialment el vi blanc. Assegureu-vos que la vostra estança d’emmagatzematge és a les fosques. Priveu-la de tota llum de dia, fins i tot de la llum indirecta, reflectida sobre parets o d’altres objectes.

Si no disposeu d’una ubicació en total penombra, podeu llavors aïllar els vostres millors vins d’una altra manera, per exemple, col·locant-los dins de capses de fusta. Cal també evitar bombetes massa potents, màxim 25 watts i tenir cura d’apagar sempre la llum quan sortiu de l’estança.

3. Les olors

Netejar bé l’espai abans d’emmagatzemar-hi el vi és fonamental. S’ha de fer amb algun producte, a ser possible inodor, i amb el qual s’elimini qualsevol residu de florit o verdet. 

Cal evitar també desar els vins en una habitació recentment pintada, ja que l’olor de pintura no li va bé. En general, es desaconsella emmagatzemar el vi en llocs on hi ha fortes olors, siguin del tipus que siguin.

4. La humitat

La humitat relativa de l’estança ha d’estar idealment situada entre el 75% i el 85%. Una humitat massa alta pot fer malbé les capses (que no han de ser mai de cartó), les etiquetes i, de vegades, fins i tot els taps. Per contra, una manca total d’humitat ho assecarà tot i tampoc no anirà pas bé.

Si es tracta d’un soterrani o d’un lloc a l’exterior, podeu augmentar la humitat cobrint el terra amb una capa de grava, que s’ha de regar de tant en tant. Si, per contra, el que cal és evitar un excés d’humitat, podreu fer servir deshumidificadors per solucionar al problema.

5. La ventilació


La circulació d’aire és essencial, tot i que és un element que pot fer variar la temperatura. 

Un bon celler tindrà preses d’aire o ventiladors perquè l’aire circuli. És una bona manera d’evitar olors a tancat i fongs o verdet.

Aconsellem, si és possible, d’emblanquinar les parets amb calç. Com que la calç és un material porós va bé perquè no impedeix la ventilació natural a les parets quan són de maó o de pedra.

6. El moviment

Les vibracions fortes, causades per aparells domèstics o pel pas d’una carretera, poden alterar el vi, que pot perdre sabor. Moure el vi dins de l’ampolla és quelcom a evitar a tota costa, i és també la raó principal per la qual no és aconsellable conservar el vi dins d’un frigorífic.

7. La col·locació

Per trobar fàcilment les ampolles, s’aconsella d’emmagatzemar els vins del mateix tipus un al costat de l’altre. Utilitzar etiquetes i, fins i tot, dissenyar un plànol senzill és una solució. Feu-vos fàcil el vostre accés a les ampolles per no haver de moure’n cap, ni haver de bellugar el vi després d’haver-lo guardat.

L’ampolla ha d’estar col·locada en posició horitzontal i així poder mantenir en contacte el vi amb el seu tap de suro.

Importància de la bona conservació dels vins

De vegades no donem prou importància a la conservació del vi. No obstant això, hem de saber que el bon vi és viu i que, per aquest motiu, evoluciona. Si no el sabem mantenir en bones condicions, no podrem gaudir de totes les seves qualitats. I això és sempre una autèntica llàstima.

Per aquest motiu, si no teniu on guardar-los adequadament és millor comprar-los en cellers on la conservació ha estat òptima i consumir-los. Avui en dia, la major part dels vins s’elaboren per ser gaudits a partir del moment en què es posen a la venda.

Moltes gràcies per la vostra lectura. Si us ha agradat aquest article, estarem agraïts que el compartiu amb els vostres amics!