Finalment ha començat la verema d’aquest 2019! Enguany hem iniciat la campanya amb la recol·lecció del Sauvignon blanc de Guardiola! Això significa una petita diferència respecte l’any passat, quan la verema va començar uns dies abans. De fet, l’inici de la verema per aquest any estava programat perla nit de dilluns a dimarts, però la pluja ens va fer canviar de plans…

màquina de collir

Com es decideix el dia d’inici?

Com hem explicat en l´última publicació, el moment d’inici de la verema ve marcat per l’equilibri entre l’acidesa i la concentració de sucres en el raïm. L’equilibri d’aquests dos factors en proporcionarà un vi amb un grau alcohòlic adequat i una bona frescor. El nivell d’aquests dos paràmetres varia en funció de la maduració del raïm, i la maduració depèn entre d’altres, de la temperatura i la pluviometria, és a dir, del clima.

El clima

El clima, doncs, ha provocat aquest petit endarreriment en l’inici de la verema. Aquestes són les principals diferències climatològiques entre el 2018 i el 2019:

Pluja:

Mentre que el 2018 va ser un any força plujós tant a la tardor anterior com a la primavera, a més amb una pluja molt ben repartida. Aquest 2019, en canvi, ha estat un any més sec, amb només algunes pluges concentrades en aquests últims dies, aquesta manca d’aigua durant l’any ha reduït la producció de raïm que aquest any serà més limitada.

entrada del raïm

Temperatura:

Per altra banda, aquest ha estat un estiu molt calorós amb més d’una onada de calor. Les altes temperatures que hem tingut han fet que la planta quedés temporalment estancada i per tant s’aturés, en certa manera, la maduració.

Aquests són els dos motius principals del petit endarreriment de la verema aquest 2019.

La qualitat del raïm degut a la falta de pluges i la reducció de la producció es preveu que sigui molt bona, sense necessitar de fer grans tractaments per prevenir malalties.