L’any 2020 ha començat amb mal peu, no només en àmbits sanitaris i socials, sino que també ha afectat greument al sector vinícola. A banda d’una forta decaiguda de les ventes, aquest any ha portat una preocupació extra, sobretot per als pagesos del Penedès; la plaga de míldiu.

El Míldiu, mot provinent de la paraula anglesa “mildew” és una plaga produïda per fongs que ataca a les fulles, la tija i al propi raïm causant una decoloració dels grans. Aquest fong és fàcilment identificable per les taques que deixa a les fulles a mesura que va creixent. És comú en diferents tipus de plantes i hortalisses com és la vinya, l’enciam, la ceba, el tabac o els pèsols. En concret, el fong que fa aparèixer el míldiu a la vinya es diu Plasmopara vitícola.

 

La història del míldiu és ben particular. Tot i ser una plaga molt negativa per a la planta, el passat del míldiu recau en la lluita contra una altre plaga mortal de necessitat per a la vinya; la fil·loxera. Amb la implantació dels peus americans per a lluitar la pitjor plaga fins avui viscuda (fil·loxera) va arribar el míldiu. Els empelts estaven fets de peus Americans i ceps Europeus, que eren més sensibles que els anteriors i agafaven amb més facilitat la malaltia. Tot i així, ràpidament es va inventar una solució per a tractar el míldiu, el brou bordelès, que consisteix de sulfat de coure i calç apagada, evitant així una nova plaga.

Fins aquí, tot bufar i fer ampolles!

Ara bé, la problemàtica real d’aquest fong arriba amb els cultius certificats com a ecològics.

Per temes de tractament de la vinya, quan parlem de parcel·les ecològiques, els mitjans de lluita no son els mateixos que els d’una parcel·la convencional, ja que estan prohibits els productes químics o de síntesi (pesticides i fertilitzants) limitant així el marge de maniobra en vers a una malaltia com el míldiu.

 

Tot i les adversitats climatològiques, i dins del context negatiu d’una plaga, la pitjor des del 2018, s’ha d’intentar per tots els mitjans mantenir la mentalitat positiva.

Cal cuidar la vinya dia a dia per a controlar i poder eliminar la plaga, i si més no, intentar que afecti el menys possible.

En aquest sentit, creiem que hi ha 3 factors claus que poden servir com a prevenció del míldiu:

  1. Escollir indrets on la vinya obtingui una alta insolació
  2. Garantir un bon drenatge del sòls
  3. Garantir una bona circulació de l’aire

Tot i així, un fet diferencial a la hora de vèncer el míldiu (un cop ja aparegut), és mantenir sempre un control de plagues, sent clau la detecció de les primeres taques a les fulles per a una ràpida acció, ja que la valoració dels moments de màxim risc d’infecció és crucial per a determinar el tractament més adient.

A Ferré i Catasús realitzem un exhaustiu control de plagues i malalties  a la vegada que mantenim les vinyes i el seu entorn ben nodrits per a poder recollir els millors fruits cada verema i proporcionar la millor versió dels nostres vins i caves.