En un mercat dinàmic i exigent, cada cop es valora més la innovació i l’originalitat. La diferenciació dels productes i la personalització de l’oferta són aspectes clau en la competivitat de les marques.

El consumidor és un consumidor més expert, que sap el que vol i que està avesat a prendre decisions contínuament. Aquest panorama posa reptes nous a les marques de consum i el sector del vi no n’és al·liè.


La creativitat, una eina que ven i fidelitza 

La creativitat és un avantatge competitiu que ens ajuda a vendre més. Amb creativitat, aconseguim tres objectius clau per donar a conèixer la nostra marca i per fidelitzar clients: atenció, notorietat i record.

1. Captar l’atenció, estimular la compra

Sense atenció, no hi ha record. És ben sabut per tots i ben estudiat en l’àmbit de la psicologia. Per tant, el primer pas és atreure la mirada del consumidor quan el producte està exposat al lineal, quan la nostra ampolla de vi està col·locada enmig de moltes altres.

“Tot allò que és diferent, destaca de la resta i ens crida l’atenció.”

2. Construir notorietat, ser públicament rellevants

La rellevància i la notorietat vénen de la mà de la capacitat que tenim per ser diferents dels altres. Quan una marca destaca, és visible, és notícia, i acaba per ser rellevant. Els blogs, els mitjans de comunicació, els influencers o líders d’opinió hi juguen un gran paper.

3. Facilitar el record, fidelitzar el client

És responsabilitat de la marca facilitar el record i que aquest perduri en el temps. La fidelització del client és quelcom que es construeix amb dedicació i constància dia rere dia. Aconseguir bones recomanacions i un “boca-orella” que funcioni és tot un premi a la feina ben feta.


Ideació del nom i disseny de l’etiqueta 

Una de les àrees que abasta la creativitat i que, darrerament, s’ha posat molt de moda en el sector dels vins és el nom i el disseny de l’etiqueta. Es considera un element diferenciador cada cop més important, una peça clau per cridar l’atenció i facilitar el record de la marca.

Somiatruites de Ferré i Catasús


A l’hora d’escollir un nom suggeridor i dissenyar una etiqueta impactant, ens guiem per una sèrie de consideracions:

> Un nom amb sentit 

Serà molt més fàcil de recordar un nom si té sentit, que no pas un que es compon de lletres o paraules que no signifiquen res per a nosaltres.

> En clau d’humor 

Si s’inclou un component d’humor, ens cridarà més l’atenció i ens generarà simpatia envers la marca. Un punt important aquest, tenint en compte que el vi es pren, normalment, en situacions disteses, de celebracions, diversió i oci.

> Capaç d’apel·lar a les emocions 

Quan una marca ens transmet emocions positives ens genera un estat d’ànim favorable i bona part de la venda està feta.


Un nom atractiu, fàcil de recordar i que generi emocions positives anirà acompanyat d’una etiqueta que reforci el missatge i l’arrodoneixi. El disseny de l’etiqueta ha de sumar, ha d’estar alineat amb el nom, i amb el posicionament de marca del celler.


Importància de la creativitat en la compra impulsiva

La decisió de comprar un vi per primer cop és essencialment impulsiva, tot i que també hi influeixen altres variables, com la relació entre la qualitat percebuda i el preu.

Sonat de l’Ala de Ferré i Catasús


Amb la primera impressió, es generen unes expectatives en el consumidor. 

Unes expectatives molt influïdes per l’aspecte exterior del producte: l’etiqueta, el nom, la presentació de l’ampolla de vi. 

Aquestes expectatives no es poden decebre amb el tast si volem que el consumidor repeteixi la compra.

Per això, podem dir que la primera impressió serveix per motivar a la compra, per ajudar a prendre la decisió d’escollir un vi i no un altre; després, la responsabilitat en la fidelització i repetició de compra estarà més en funció de com i en quin grau el producte en sí mateix ha arribat a satisfer les expectatives creades.

En conclusió

En una societat avançada i tecnològica com la nostra d’avui, les persones tenim ganes de novetats, de viure experiències diferents cada vegada i de poder-les compartir amb els altres.

Gaudim d’un entorn ple d’oportunitats per ser creatius en tots els àmbits, per donar resposta a les inquietuds d’uns consumidors cada cop més exigents i més implicats en la mateixa experiència de consum. Per què no ho aprofitem?