Avui ens centrem en l’elaboració de la beguda “autòctona” per definició de Catalunya i del Penedès, el cava. La relació històrica d’aquest amb el nostre territori és innegable, ja que les varietat principals que el conformen són les principals varietats autòctones del Penedès: Macabeu, Xarel·lo i Parellada.

Un cop ha acabat verema, el raïm ja és vinificat, i els enòlegs han fet els cupatges corresponents arriba la hora d’embotellar. El primer pas és aconseguir un bon “vi base cava”, que és el resultat de la primera fermentació, com la del vi blanc. El vi base del cava normalment és un vi bastant àcid, ja que el raïm per fer cava és el que es cull més aviat.

Un cop tenim aquest vi base l’embotellarem i li afegirem el licor de tiratge: una mescla de llevats i sucres que ens produiran una segona fermentació. Es tapa l’ampolla amb un obturador (xapa) i es porta a la cava. Allà haurà d’estar un mínim de 9 mesos de criança, segons estipula la DO Cava. Durant els primers dies es produeix la segona fermentació, els llevats transformen el sucre en alcohol i gas. Un cop acaba la fermentació els llevats moren i es van dipositant al fons de l’ampolla.

Segons la DO Cava, segons el temps de criança podrem distingir 3 tipus de caves:

  • 9-15 mesos: cava jove
  • 15-30 mesos: cava reserva
  • +30 mesos: cava gran reserva

Un cop ha acabat la criança, és hora de treure tots els sediments que han quedat dins l’ampolla i que han estat en contacte amb el cava. Tradicionalment, aquest procés era manual, girant ampolla per ampolla en uns pupitres. Avui en dia, fem servir el giro palet, que ens permet posar en punta (col·locar l’ampolla cap per avall, perquè s’acumulin els llevats al coll) més ampolles en un temps molt més reduït.

Un cop tenim totes les ampolles amb els llevats acumulats al coll, és hora de fer l’embotellada final. A la línia d’embotellar, es col·loquen les ampolles en un xampagel, una màquina que ens permet congelar el coll de l’ampolla, creant un bloc amb els sediments prèviament acumulats que evitarà que es barregin amb el contingut de l’ampolla un cop posades a la línia. En el moment que es treu la xapa, per la pròpia acció del gas, que busca una sortida, surt disparat el bloc de sediments, deixant l’ampolla completament neta i sense cap imperfecció.

 

Un cop finalitzat aquest procés, l’ampolla passa per uns panells lluminosos que ens permeten detectar imperfeccions o impureses i, si no en tenen, passarem a tapar (suro) i etiquetar. Un cop encaixades, ja estaran llestes per delectar als nostres clients!

No dubteu en fer un cop d’ull a la nostra pàgina web o preguntar-nos qualsevol dubte ara que s’apropen les festes. Des de Ferré i Catasús us desitgem un feliç Nadal a tots i totes!