És normal que una beguda ancestral, tan arrelada a la nostra cultura com és el vi, generi gran interès i curiositat. 

El vi és també testimoni d’alguns mites, alguns no del tot certs, que s’han anat propagant en la nostra societat.


1. Els negres s’han de prendre a temperatura ambient.


Antigament, aquesta idea tenia una raó de ser perquè el vi s’emmagatzemava en llocs escollits de les cases on es mantenia a una temperatura ambient fresca.

Avui en dia, temperatura ambient poden ser els 30°C que tenim a l’estiu, o els 22°C a l’interior de les cases a l’hivern. Per tant, ja no és un referent vàlid.

Tot i que varia una mica en funció del vi, la recomanació general és la de servir el vi negre a una temperatura d’entre 15 °C i 18 °C. Si és necessari, es pot fer refredar l’ampolla de vi a la nevera, uns 15 minuts abans de servir-la.

2. Els blancs, com més freds, millor!


Val a dir que per sota dels 4°C, les persones no som capaces de diferenciar els matisos dels vins. Per tant, aquest és un altre mite erroni. Els vins blancs se solen prendre entre els 6 °C i 10 °C. 

Cal tenir en compte que els sommeliers recomanen servir el vi entre 2 °C i 4 °C per sota de la temperatura de consum, donat que ràpidament s’escalfa uns 2 graus en copa.


3. Els vins negres són per acompanyar la carn i els blancs per prendre amb el peix.


Un maridatge ben fet no depèn tant de si el vi és blanc o negre, sinó més aviat de la seva estructura. Això vol dir que un vi negre lleuger pot maridar molt bé amb el peix, i un blanc més poderós, com pugui ser un de criança o fermentat en barrica, acompanyarà perfectament una carn.

En qualsevol cas, i si no sabem quin dels dos escollir, tinguem en compte que els blancs solen ser més polivalents i, per tant, més senzills de maridar amb qualsevol plat.

4. El rosat és un vi de poca qualitat.


Tot va començar fa molts anys quan els cellers barrejaven els vins negres amb els blancs per treure’n els rosats. Eren vins no gaire bons que es venien molt bé de preu.

Aquesta pràctica ha quedat completament en desús. El rosat és ara un vi de qualitat que costa més de produir, ja que surt del primer most. És un vi que s’elabora amb molta cura perquè conservi millor les característiques de la fruita. La prova que és bo i que agrada és la seva popularitat, que creix any rere any.


5. Tots els vins milloren amb el pas del temps.


No és del tot cert. No tots els vins milloren amb el pas del temps perquè la major part dels vins s’elaboren per ser consumits el mateix any que s’embotellen.

En general, els negres es poden guardar fins a quatre anys sense perdre propietats si la conservació ha estat l’adequada. Pels que fa als rosats, gairebé tots i amb poques excepcions s’han de prendre el mateix any de la collita. Els blancs, però, poden esperar fins a uns dos anys de temps. 

Per tant, es pot dir que només una minoria de vins negres i vins dolços milloren amb el temps.

6. Els vins, com més cars, més bons!


El preu no és forçosament sinònim de qualitat. Tampoc en els vins. Molts cops es tracta tan sols d’una estratègia de màrqueting que el que busca és fer més exclusiu el producte, només apte per a determinades butxaques.

Així doncs no hi ha cap motiu per creure que un vi molt car serà molt millor. La millor manera de saber-ho és tastant-los. Hi ha vins de preus moderats molt i molt bons. D’això en sabem una mica a Ferré i Catasús!

7. Per gaudir del vi s’ha de ser un entès.


És un altre dels tòpics que està de moda. Ser un ‘entès en vins’ està ben vist, però què vol dir exactament? No té res a veure saber més o menys de vins per reconèixer si un vi agrada o no. És només una qüestió de gustos, res més. 


Per tant la nostra recomanació és que us deixeu portar pels vostres sentits, i que no us influeixi ni el preu ni l’opinió dels altres. Serà la manera com millor podreu gaudir d’un vi que us agradi i us complagui.

Quins vins us agraden més? Quins altres mites sobre el vi coneixeu?