Segurament és una de les paraules que més hem sentit a dir relacionades amb el món del vi: el cupatge. Però què és realment?

El cupatge, coupage o assemblatge és la tècnica o l’art de combinar vins de diferents varietats per elaborar-ne un de millorat.

És a dir, en el procés d’elaboració del vi, cada varietat de raïm (xarel·lo, macabeu, chardonnay…) es vinifica per separat. Cada varietat arriba al celler, es premsa, s’introdueix al dipòsit, fermenta i es converteix en vi. El resultat és l’elaboració de diferents vins varietals: de xarel·lo, de chardonnay o de macabeu.

Cada varietat té qualitats especials que la fan única. Unes varietats ens donen més grau alcohòlic, altres ens donen més volum en boca, més acidesa, més cos. L’art del cupatge consisteix en mesclar aquests vins varietals per sumar aquests atributs, la unió fa la força!

 

Com es fan?

Cada any, després de la verema, s’elaboren els diferents vins a partir de les varietats de raïm que arriben al celler. Un cop cada varietat s’ha vinificat, arriba el moment de fer les proves pels cupatges.

Per fer-ho, les enòlogues agafaran mostres de cada dipòsit i realitzaran una sèrie de proves. Si posem per cas que estan fent un vi negre, com per exemple el Cap de Trons, agafaran mostres de merlot, syrah, cabernet sauvignon i ull de llebre. Els tastaran per separat i analitzaran el potencial de cada una de les varietats per saber què poden oferir.

Un cop tastades les varietats faran diferents cupatges, mesclant els vins en diferents proporcions. No cal que es facin servir totes les varietats de raïm per elaborar un vi, podem fer un cupatge de dos, tres, quatre varietats… les que volguem, les que trobem més interessants.

Un cop tastats els diferents cupatges decidiran quin és el que els hi ha agradat més i es fixarà aquell cupatge per aquell vi.

Aleshores, és el moment de fer el cupatge definitiu al celler. Si, per exemple, el vi serà un 40% de merlot, un 40% de syrah i un 20% de cabernet, es traspassarà aquesta mescla als dipòsits. Així, ja no tindrem el celler ple de vins varietals sinó dels nostres vins elaborats i a punt per embotellar quan sigui el moment.

 

Cada any són iguals?

No necessàriament. Hem de tenir en compte que el raïm no és cada any igual. Un any plou més, al següent no plou gens, fa més calor o menys… tots aquests factors influeixen en la producció del raïm i per tant és impossible que el vi resultant sigui exactament igual un any que l’anterior.

És per aquest motiu que els cupatges poden canviar d’un any a l’altre. Quan elaborem un vi, volem donar-li unes característiques: que sigui més intens o més suau, amb més cos o menys, amb un color més intens o més clar, etc. Tenint clares aquestes característiques, cada any intentem trobar el cupatge que ens doni aquestes característiques al vi. Normalment això ho aconseguirem mantenint les mateixes varietats en el cupatge però canviant-ne les proporcions.

 

I fins aquí aquesta petita sessió exprés sobre els cupatges. Esperem que hagi estat reveladora i us ajudi a entendre i gaudir més del vi!

 

Trobareu tota la informació referent al cupatge i altres característiques del vi si escanegeu el codi QR que trobareu a les etiquetes de les ampolles.

 

Salut!