Quan decidim compartir un àpat a casa amb amics o família, regalar un vi o senzillament escollir-lo de la carta d’un restaurant, quines són les qüestions que valorem? Com podem saber que agradarà als nostres convidats? Si no l’hem tastat mai, ens complaurà a nosaltres?Aquesta mena de dubtes són freqüents i habituals en les persones que estimem el vi, però que no ens en considerem entesos ni experts en el tema. A les persones, ens agrada provar coses noves però molts cops ens fa por equivocar-nos. 

Quan “anem sobre segur” i estem escollint sempre els mateixos vins, ens perdem grans oportunitats de conèixer nous sabors i aromes, de gaudir de noves experiències.


Quins factors ens poden ajudar a decidir

Generalment, ens fixem amb uns quants paràmetres a l’hora de decidir-nos per un vi o un altre i, de vegades, no resulta gens senzill encertar: la DO, les varietats de raïm, el celler, el preu, l’ampolla i el disseny, el nom…


#1. Quin vi em ve de gust? 


Negre, blanc o rosat. L’escollirem en funció de l’ocasió. Els blancs i rosats fan més per a l’estiu i per acompanyar peix, amanides o arrossos, en general; mentre que els negres són més d’hivern i els maridarem amb carns i plats més consistents.

#2. Quina varietat m’agrada més? 


Basar-nos en la nostra pròpia experiència i paladar, ens ajudarà a escollir millor. Hi ha moltes combinacions i totes tenen el seu públic.


#3. De quina DO és millor? 


De vegades, les coses més bones les tenim ben a prop. Val la pena aprofitar per conèixer els productes de proximitat i propis de cada comarca. A tot Catalunya, hi ha vins ben bons. 

#4. Un vi jove o un reserva? 


Els joves solen ser frescos i afruitats, mentre que els vins més vells guanyen en caràcter i complexitat. Tot és, un cop més, qüestió de gustos.
En tot cas, si comprem el vi en un celler o botiga especialitzada, sempre ens queda l’opció de demanar consell. Una persona entesa ens pot orientar d’acord a les nostres preferències i gustos, a més d’assessorar-nos tenint en compte els àpats amb els quals l’acompanyarem.

Atrevir-se a tastar nous vins


Fer les coses de manera diferent a com les fem sempre ens conduirà a viure experiències noves i a enriquir-nos com a persones. Passa el mateix amb el vi. No tenir por ens ajudarà a descobrir nous vins que no coneixíem. Ampliarem la nostra cultura enològica amb nous sabors i noves aromes.

Podem observar com, per exemple, en un grup la primera persona que expressa la seva opinió sobre el vi sol influir en les altres. Per què passa això? Perquè la major part de les persones estem convençudes que no en sabem gaire, de vins! Quants cops hem sentit la frase “jo no sóc un entès (o entesa) en vins, però a mi aquest m’agrada”.

A més hi ha d’altres circumstàncies que hi influeixen i que provenen del context i del nostre propi estat d’ànim. No és el mateix prendre un vi en un sopar romàntic, en companyia d’uns amics en una festa, en una inauguració formal o en solitari pel plaer de fer-ho. L’experiència en cada situació serà diferent. 

Els vins és, com moltes coses, només una qüestió de gustos. O t’agrada, o no t’agrada. No és cap ciència exacta o quelcom objectiu sobre la qual cosa tenen raó només uns quants. No. Com més eduquem el nostre paladar tastant diferents vins, en diferents situacions, cada cop sabrem de manera més acurada què és el que ens agrada i el que no. Aquest és el camí!

Cada cop que fem cas només de les valoracions d’altres persones, per molt expertes que ens diguin que són, o ens fixem en el preu del vi per determinar si és bo o no, ens estarem equivocant, estarem dipositant la confiança en els altres. 

El que ha de comptar és el nostre criteri perquè, com bé sabem, sobre gustos no hi ha res escrit.