A causa de la pandèmia de COVID-19, aquest any està sent una mica més que atípic. Tot i així, la verema no canvia, i esperem que no canvií mai. Aquest any, a la vinya han estat protagonistes els fongs i les plagues, fent de la verema 2020 una verema un xic més complicada o adversa que les anteriors. És important remarcar una notable disminució de la producció a causa de plagues com el míldiu, que ha vingut donat per factors meteorològics (alta pluviometria, humitat).

Al Penedès, un estudi del sindicat d’Unió de Pagesos han indicat una caiguda de la producció de fins a un 50% a causa del míldiu, i més concretament afectant a les parcel·les de DO Cava. Als territoris adjacents com són el Priorat o Terra Alta, la disminució de la producció ha sigut menor, d’entre un 30% i  35%.

Però no només la naturalesa ens ha posat inconvenients. Desagradablement per a tothom, a causa de la pandèmia mundial de COVID-19, Sanitat ha hagut d’establir una normativa específica per als cellers a l’hora d’afrontar la verema 2020, ja apunt d’acabar. Algunes de les normes bàsiques que Sanitat aconsella, i que, a Ferré i Catasús garantim:

  • Quadrilles que NO es relacionaran entre sí (dividides per parcel·les)
  • Facilitar mesures de protecció i higiene (mascareta, guants, gel hidroalcohòlic i presa de temperatura)
  • Distància de seguretat mínima entre integrants de les quadrilles (1,5 metres mínim)

Totes aquestes mesures s’efectuen amb la fi de reduir al màxim la possibilitat de contagis, poder aplicar un seguiment de manera organitzada i garantir la màxima higiene i qualitat dels nostres productes en els temps que corren.

La verema a Ferré i Catasús va començar el 17 d’agost amb la collita de la varietat Chardonnay, varietat que va madurar abans. Tot seguit, la resta dels blancs: Xarel·lo, Macabeu, Chenin, Garnatxa Blanca i Sauvignon Blanc.

En relació als negres, començàvem pel Merlot i continuàvem amb Syrah, Ull de Llebre i Garnatxa Negra. Finalment, la única varietat restant per collir en els pròxims dies és el Cabernet Sauvignon, que serà l’última varietat que collirem aquesta verema 2020.

No obstant, tot i obtenir una producció molt menor, la qualitat del raïm no ha disminuït, sino al contrari, ha augmentat. El control i el seguiment incansable de la vinya ens ha permès, tot i les inconveniències, assegurar una collita de màxima qualitat, amb molt bona maduració, remarcant així el gran potencial dels vins de Ferré i Catasús i sobretot, del Penedès.